Ljudböcker på biblioteket skapar problem

Det digitala samhället har gjort ljudböcker tillgängliga för fler människor en någonsin tidigare. Ljudbokstjänster som Storytel och Nextory har bidragit till att vi vant oss vid att ljudboken alltid ska finnas tillgänglig för oss. Även de svenska biblioteken har hakat på trenden med strömmande media. Men den nya tekniken skapar även problem. Fråga bara Stadsbiblioteket i Stockholm.

Det har blivit populärt att lyssna på ljudböcker i mobilen och många har upptäckt att man kan låna strömmade ljudböcker på biblioteket. Men om du frågar ansvariga vid Stadsbiblioteket i Stockholm är det inte enbart positivt. Varje lån av en ljudbok som görs kostar biblioteket 20 kr per bok, rapporterar stockholmstidningen Mitti. Samma sak gäller vid lån av e-böcker.

Även fast biblioteket tycker att det är kul att fler människor lånar ljudböcker vill man inte marknadsföra denna tjänst för mycket till besökarna. Ju fler som vet om att det går att låna ljudböcker gratis desto dyrare blir det för biblioteken. Därtill har många av biblioteken i dag redan en ansträngd budget. Fler utlånade ljudböcker innebär alltså att en större del av bibliotekets budget äts upp.

I dag får varje person låna fem ljudböcker och fem e-böcker per vecka. Det är inte alla som vet om att det går att låna ljudböcker direkt från bibliotekets webbplats – helt gratis. Om fler får upp ögonen för detta innebär det ökade kostnader för biblioteken. Om detta sker kan lösningen bli att sätta en lägre spärr på hur många böcker en användare får låna varje vecka. En annan potentiell lösning (som vore mycket roligare) är att politikerna skjuter till mer pengar till biblioteken så att de kan fortsätta att låna ut ljudböcker till sina medborgare.

Om du vill se vilka ljudböcker ditt bibliotek erbjuder kan du söka efter olika boktitlar i den stora nationella bibliotekskatalogen Libris.